Τεχνική Στένσιλ για αρχάριους!

Τι είναι τα στένσιλ και πώς τα χρησιμοποιούμε; Τα στένσιλ είναι διάτρητες πλαστικές ή χάρτινες διαφάνειες σε διάφορα σχέδια και μεγέθη που τα χρησιμοποιούμε για να διακοσμήσουμε διάφορες επιφάνειες όπως τοίχους, γυαλί, έπιπλα, υφάσματα κλπ.Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 8 tips για το πώς να τα χρησιμοποιήσετε σωστά:

stencil-21.  Προμηθευτείτε τα κατάλληλα πινέλα. Θα χρειαστείτε χοντρά ή πιο λεπτά πινέλα με επίπεδη επιφάνεια μπροστά για να ταμπονάρετε το σχέδιο. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφουγγάρι, βαμβάκι ή πανί για να δώσετε διαφορετική υφή και βάθος στο σχέδιο.

2.  Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε και να παραγγείλετε στένσιλ ήδη κομμένα και έτοιμα για χρήση ή ακόμα και άκοπα. Σήμερα υπάρχουν πλούσιες συλλογές με μεγάλων διαστάσεων σχέδια. Σε αρκετά από τα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ρολό.

3.  Σταθεροποιήστε την εικόνα που θα απεικονίσετε με ταινία στις τέσσερις (4) γωνίες της. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτί που θα σας επιτρέπει να βλέπετε το προηγούμενο σχέδιο στον τοίχο για να συνεχίσετε το στένσιλ από το σωστό σημείο. Αν η εικόνα είναι αρκετά μεγάλη ή αν στη διάρκεια του βαψίματος νιώσετε ότι χαλαρώνει προσθέστε επιπλέον ταινία. Η μετακίνηση είναι το ένα από τα δύο συχνότερα λάθη της τεχνικής του στένσιλ.

4.  Το δεύτερο είναι η υπερβολή στο χρώμα. Μην βουτάτε πολύ το πινέλο στην μπογιά. Λίγο παραπάνω χρώμα μπορεί να καταστρέψει όλο το σχέδιο. Να θυμάστε ότι αυτή η τεχνική απαιτεί στεγνό πινέλο. Προτού ακουμπήσετε το πινέλο στον τοίχο, αφαιρέστε την επιπλέον μπογιά επάνω σε μια εφημερίδα. Επίσης, αν αφαιρώντας το στένσιλ σε κάποιο σημείο έχει περισσότερη μπογιά μπορείτε να το τρίψετε πολύ προσεκτικά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο ή αντίστοιχα αν σε κάποιο σημείο υπάρχει λιγότερη μπογιά μπορείτε να το διορθώσετε προσεκτικά με ένα λεπτό πινέλο βουτηγμένο σε χρώμα.

5.  Γενικά, δουλεύοντας με επαναλαμβανόμενα σχέδια πάνω σε τοίχους, έπιπλα μεγάλων διαστάσεων κλπ. πριν αρχίσετε να γεμίζετε το σχέδιο με χρώμα, είναι αναγκαίο να υπολογίσετε σε ποια σημεία ακριβώς θα πρέπει κάθε φορά να τοποθετηθεί το στένσιλ, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό ακριβώς που θέλετε. Ακόμη και με ένα μόνο σχέδιο στένσιλ, σε μία ή διαφορετικές διαστάσεις και χρησιμοποιώντας διαφορετικές αποχρώσεις χρώματος, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακή όψη πάνω σε μια επιφάνεια.

6.  Με στένσιλ μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια. Τοίχους, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, ξύλο, ύφασμα κλπ. με την χρήση φυσικά της αντίστοιχα κατάλληλης μπογιάς.

7.  Ένας εναλλακτικός τρόπος χρήσης τους είναι αντί για χρώμα να χρησιμοποιήσετε μια πάστα, στόκο, γύψο κλπ. για το γέμισμα των κενών, με την βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας, δημιουργώντας έτσι επάνω σε μια επιφάνεια ανάγλυφα 3D σχέδια.

8.  Τέλος η gloss μπογιά δημιουργεί λεία επιφάνεια και αναδεικνύει καλύτερα το σχέδιο.

stencil-7stencil-8stencil-9stencil-10stencil-11stencil-12stencil-13stencil-14stencil-15stencil-16stencil-17stencil-18stencil-19stencil-20stencil-21stencil-22stencil-23stencil-24stencil-25stencil-26stencil-27stencil-28stencil-29stencil-30

Καλές δημιουργίες..!

Πηγές: http://www.soulouposeto.gr & http://www.spirossoulis.com/

Ακολουθήστε μας εδώ για να παρακολουθείτε όλα τα νέα της ιστοσελίδας μας.

Αν επιθυμείτε να δημοσιεύσετε τις προσωπικές σας δημιουργίες στο Facebook γίνετε μέλος της ομάδας μας.

Advertisements

2 responses to “Τεχνική Στένσιλ για αρχάριους!

  1. Παράθεμα: 44+1 Ιδέες για Στένσιλ με «σεμεδάκια» | mydecoronline·

  2. Παράθεμα: Ανάγλυφο στένσιλ με χρήση »στόκου» | mydecoronline·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s