Τεχνικές Ντεκουπάζ (decoupage)…Ποια προτιμάτε;

Η λέξη decoupage προέρχεται από τη γαλλική λέξη «decouper» που σημαίνει «κόβω» . Είναι η τέχνη του στολισμού επιφανειών έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο έργο τέχνης.

Με το decoupage μπορούμε να διακοσμήσουμε όλες τις επιφάνειες. Μαθαίνοντας τις τεχνικές της, γνωρίζοντας τη χρήση των υλικών και επιστρατεύοντας τη φαντασία μας μπορούμε να δημιουργήσουμε αριστουργήματα.

ntekoupage

Που μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική του decoupage;

Σε ξύλινες, γυάλινες, χάρτινες και κεραμικές επιφάνειες επιφάνειες φελιζόλ, γυαλί, πλεξιγκλάς – πλαστικό, μεταλλικές επιφάνειες, επιφάνειες από μπαμπού, επιφάνειες από MDF κ.λπ.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε….

Acrylic Primer, είναι το υλικό που προετοιμάζει τις διάφορες επιφάνειες να δεχτεί το ντεκουπάζ. Είναι απαραίτητο όταν θέλουμε να κάνουμε την τεχνική του ντεκουπάζ σε σκούρες επιφάνειες έτσι ώστε να φαίνεται το σχέδιο του χαρτιού – χαρτοπετσέτας που θα κολλήσουμε από πάνω!

%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%b6

Χαρτιά και ριζόχαρτα για decoupage, ριζόχαρτα napkin Stamperia, χαρτοπετσέτες. Για το decoupage χρησιμοποιούμε χαρτιά, ριζόχαρτα και χαρτοπετσέτες ή οποιοδήποτε χαρτί της επιλογής μας, αρκεί να είναι λεπτό σχετικά (κάτω από 120 γραμμάρια). Τα χαρτιά που δεν προορίζονται για ντεκουπάζ είναι καλό να φιξάρονται πρώτα με φιξατίβ (βερνίκι που κάνει τα χρώματα ανεξίτηλα στο χαρτί, ώστε να μην τα μουτζουρώνει η κόλλα ντεκουπάζ). Η επιτυχία του decoupage οφείλεται στην πλήρη ενσωμάτωση του μοτίβου στην επιφά-νεια με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το έργο μας να φαίνεται σαν ζωγραφιά!

%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%b6-%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%bf

Κόλλες Decoupage. Είναι η κόλλα που τη χρησιμοποιούμε για να κολλήσουμε στη επιφάνεια που θέλουμε το χαρτί ή τη χαρτοπετσέτα μας και το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούμε σαν top coat, σαν βερνίκι δηλαδή για την προστασία και την αδιαβροχοποίηση (Η κόλλα του ντεκουπάζ είναι κόλλα και βερνίκι μαζί). %ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b9Υπάρχουν πολλές κόλλες decoupage διαφόρων εταιρειών, οι οποίες απλώνονται με πινέλο ή είναι σε μορφή σπρέι. Επίσης υπάρχουν κόλλες ιδανικότερες για χαρτοπετσέτες και ριζόχαρτα (που είναι πιο λεπτά και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή), κόλλες για ύφασμα, για κεραμικά, για φύλλο χρυσού-ασημιού κ.λπ.

  • Για τη χαρτοπετσέτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόλλα σε σπρέι. (γλιτώνουμε τα σκισίματα και τα τσαλακώματα). Επίσης χρησιμοποιούμε κόλλες οι οποίες είναι ιδανικές για τις χαρτοπετσέτες αλλά και τα λεπτά ριζόχαρτα (napkin stamperia). Τοποθετούμε τη χαρτοπετσέτα ή το λεπτό ριζόχαρτο napkin στην επιφάνεια και απλώνουμε την κόλλα από πάνω με προσοχή και πάντα από το κέντρο προς τα έξω (ακτινωτά).

decoupage

  • Για τα ριζόχαρτα, χρησιμοποιούμε κόλλα για decoupage. Περνάμε την επιφάνεια που θέλουμε να κολλήσουμε το ριζόχαρτο με κόλλα, τοποθετούμε το ριζόχαρτο και αφού το στρώσουμε λίγο με το χέρι, περνάμε δεύτερη φορά κόλλα πάνω από το ριζόχαρτο και πάντα από το κέντρο προς τα έξω (ακτινωτά).

decoupage-3

  • Για τα χαρτιά, χρησιμοποιούμε απλή κόλλα decoupage. Για να κολλήσουμε ένα χαρτί σε μία επιφάνεια, πρέπει πρώτα να το βρέξουμε. Αφού μαλακώσει το στεγνώνουμε με ένα χαρτί και περνάμε κόλλα στην πίσω πλευρά του χαρτιού, στην επιφάνεια που θέλουμε να το κολλήσουμε και αφού το στρώσουμε λίγο με το χέρι, περνάμε τρίτη φορά κόλλα πάνω από το χαρτί και πάντα από το κέντρο προς τα έξω (ακτινωτά).

Αφού στεγνώσει πολύ καλά η κόλλα, βάζουμε βερνίκι σε σπρέι (υπάρχουν ματ, σατινέ και γυαλιστερά), για να προστατεύσουμε το έργο μας. Σε δίσκο σερβιρίσματος, εάν θέλουμε εκτός από διακοσμητικός να είναι και χρηστικός, περνάμε και δεύτερη στρώση βερνίκι με πινέλο.

%ce%bb%ce%b1%ce%ba

Πηγές: http://www.konstantinart.gr/

             http://batisart.blogspot.gr/

 

Advertisements

3 responses to “Τεχνικές Ντεκουπάζ (decoupage)…Ποια προτιμάτε;

  1. Παράθεμα: Μεταφορά εικόνας πάνω σε οποιοδήποτε υλικό – mydecoronline·

  2. Παράθεμα: Δώρα Αγ. Βαλεντίνου (1) | mydecoronline·

  3. Παράθεμα: Μοναδικές χειροτεχνίες με πλακάκια! | mydecoronline·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s